Eleniumilla vuodesta 2017 työskennellyt Esa Tikka on ohjelmistokehityksen moniosaaja, joka vapaa-ajallaan viihtyy luonnossa, joskus myös kameran kanssa
–Tykkään tuijotella työpäivän ohessa välillä pihalle. Luonto on minulle tärkeä. Muutenkin kuin vain vastakohtaisena ympäristönä koodinnypläykselle. Vapaa-ajalla tykkään kaikista ei-digitaalisista jutuista, kuten puutarhan hoidosta ja nikkaroinnista.
Ohjelmistokehitys on yhteistyötä
Ohjelmistokonsulttina toimiva Esa on viime kesästä asti vaikuttanut asiakkaan pitkäaikaisessa ylläpito- ja kehitysprojektissa fullstack -kehittäjänä ja tällä hetkellä aika kuluu mm. Spring-bootin ja PostgreSQL:n parissa:
–Sovellus, jonka parissa teen töitä keskittyy laadunvarmistukseen ja se on käytössä mm. elintarviketeollisuudessa, jossa se ei ole pelkästään tarpeellinen, vaan myös pakollinen. Tuolla alalla asioiden täytyy olla hyvin dokumentoitu ja virheisiin on puututtava.
Esa kertoo, että asiakkaan ja käyttäjän näkökulma ei välttämättä aina aukene koodarille:
– Terminologia on usein täysin erilainen kuin teknologiapuolella. Onneksi asiakkaan kanssa palaveerataan viikoittain ja suunnitellaan yhdessä.
Kehittäjän vastuut
Esalle on tärkeää, että ei työssään tee käyttäjän elämästä hankalampaa, vaan helpompaa – mikä aina ei ole oletusarvo. Käyttäjät saattavat esimerkiksi joutua asiakkaan tahdosta tekemään asioita, joita ei aiemmin ole tehty tai niiden kirjaamiseen on aiemmin käytetty kynää ja paperia.
-Projektissani on ilmeisten teknisten taitojen lisäksi tarpeen kyky ottaa vastuuta suunnittelusta ja hyvien ratkaisujen kehittämisestä. Tiimin käsissä on ymmärtää asiakkaan tarpeet ja tehdä järkeviä ratkaisuja. Tässä projektissa ei ole ketään suodattamassa ja tulkkaamassa asioita asiakkaan ja teknisten henkilöiden välillä.
Aikataulupaineet ovat valitettavan usein osa ohjelmistoprojekteja. Myös Esa kokee haasteena projektin aikataulun, mutta onneksi kiveenhakattua tuomiopäivää ei ole:
– Elämä ilman sprinttien luomia deadlineja on vapauttavaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö voisi olla asiakkaan tarpeista seuraavia aikarajoja, tai muita yhdessä sovittuja aikatauluja, mutta itse koen sen vapauttavaksi, ettei jokaisen tiketin kohdalla ole tarpeen toistaa kaavaa työmääräarvio -> työmääräpettymys. Julkaisuja tehdään sen mukaan, kun julkaistavaa kertyy, mikä tuntuu sopivan asiakkaalle oikein hyvin.
Koodinhuolto <3
Koodarin työssä on Esan mielestä tärkeintä, että hän voi helpottaa asiakkaan elämää ja olla aikaansaannoksistaan ylpeä ammatillisesti:
– Sydäntä lähellä on myös koodinhuolto. Olisi tärkeää saada myös asiakas ymmärtämään, että käyttämällä tasaisesti ajan mittaan pieni siivu kaistaa koodin huoltoon vältetään se, että muutaman vuoden päästä yhä enemmän aikaa menee koodin perkaamiseen.
Eleniumilla Esa on viihtynyt alusta asti hyvin:
-Pienellä yrityksellä on etuja, joiden toivon säilyvän, kuten mutkaton kommunikaatio ja lähes olematon hierarkia organisaatiossa. Toivon, että Elenium pysyy jatkossakin paikkana, jossa voi olla omana itsenään ja viihtyä työssään.